fredag 29 maj 2009

Mors dag på Söndag!

Bild från Better Homes and Garden


Mors dag har vi firat i Sverige sedan 1919, alltid på sista söndagen i maj. Det är en tradition som härstammar från Philadelphia i USA.
Anvisningar till firande av Mors dag ur broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" 1920, återgiven i Skånska Dagbladet 2008-05-25

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.


 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.


 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.


 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.


 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.


 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Ja de var då de, kanske lite förlegat idag. Själv önskar jag mig mycket sömn, vila och egentid i helgen. Samt ett stort grattis till alla mammor, ni utför livets svåraste men också roligaste jobb.

Fia

2 kommentarer:

 1. Jag tror mina kära barn inte läst detta, de har nog helt missat det är jag rädd ;0)

  ~Livet i byn

  SvaraRadera
 2. Såg att du har fem barn, så härligt. Då har du nog fått många goa kramar idag. Kul att du är med och tävlar.
  Kram till dig
  AnnaMaria

  SvaraRadera