torsdag 11 februari 2010

Nördigt förälskad i hus!

När jag var i sjuårsåldern funderade mina föräldrar på att köpa tomt och bygga hus. Mamma beställde hem mängder av huskataloger som las i högar på soffbordet i vardagsrummet. Nu blev det inte så, mina föräldrar hittade en fin funkisvilla från 1939 som rymde hela vår familj på fyra barn och två vuxna. Och min mamma var nu i färd med att slänga alla dessa inspirerande planritningar som hade blivit en ny spännande värld för mig. Här kunde man drömma sig in i mängder av hus och möblera dem i fantasin. Och jag valde ett hus i varje katalog som var "mitt" och tjatade på mina syskon att göra det samma, med en stor oförståelse för deras ointresse för dessa planritningar som var så underhållande. Vist slängde hon en del, men hon beställde också nya kataloger under många års tid när hon förstog mitt intresse för husen. Vissa kataloger finns än idag kvar hos mina föräldrar, sparade av nostalgiska själ.

För andra lika nördiga husälskare ute i bloggvärlden så måste jag rekommendera boken SÅ BYGGDES VILLAN. En härligt saklig skildring om den svenska villaarkitekturen från sent 1800-tal till tidigt 2000-tal.


Mysig svensk nationalromantik 1910-tal.Fräsch funkis från 1930-talet.Fia

4 kommentarer:

 1. Ja, så var jag också, tittade på ritningar och drömde. Hade ett och annat klart för mig redan som ung; balkong eller utgång direkt från sovrum och kök, praktiskt. Inte ngt sovrum i anslutning till rummet (måste gå igenom om någon sover när andra har främmande och ska på toa....t ex. Jag jobbade på en arkitektbyrå också och där fick jag ta del av nya material eftersom det inte fanns som nu att välja och vraka av. Mina föräldrars hus byggdes med mig som "rådgivare" och än i dag är det finesser där som gillas av unga, nu när det har sålts.
  Funkisvillan, den kommer jag ihåg när första byggdes i vår lilla stad, det var två tandläkare, fint värre...Ja nostalgiskt!
  Nu ska jag titta in i din blogg!
  Carin i norr

  SvaraRadera
 2. Hej Fia.
  Du har en rad där det står bloggintresserade, men sen är det ett tomrum, man kan inte följa dina blogg ändå.
  Hoppas du fixar det ,så ska jag följa den så fort det går.
  Kul det där med hus, husintresset kan komma tidigt.
  Jag är också husnörd, och mitt intresse kom när jag var barn och jag var med pappa till en liten koja på vår mark där jag brukade sopa, rent damma mattan och plocka blommor.
  Så skapades drömmen om egen stuga, men inte blev det som jag tänkt, det är ju sällan det blir så.
  Men husintresset är ju där.
  Om jag hittar den boken ska jag kolla om det är något för mig, tack för tipset.
  Ha en bra dag.
  Kram Zara

  SvaraRadera
 3. Ha ha vilken kul berättelse om din förälskelse för hus! Vad gulligt det måste ha varit. Själv hade jag inte riktigt de intressena när jag var yngre... det har mer växt med åren :)

  Du frågade vad jag menar med stan. Stan för mig är Helsingborg. Hoppas du bor någonstans nära och har möjlighet att hälsa på den lilla kuriosabutiken!

  / J

  SvaraRadera
 4. Det är kul med hus och intressant att kia på dess olika stilar.
  Kram o ha en go dag.
  ninni

  SvaraRadera